lu.se

Nationellt resurscentrum för fysik

Institutionen för Fysik, Lunds universitet

Denna sida på svenska This page in English

Fysikdag på Liseberg

Fysikdagen på Liseberg 2017 kommer att äga rum fredagen den 22 september.

Informationen nedan gäller 2016 och kommer att uppdateras senare.

Du som lärare får spela en viktig roll för diskussioner med elever - både egna och andras - vid attraktionerna. Klockan 13.00 öppnar parken exklusivt för elever med lärare, som får möjlighet att genomföra experiment i utvalda attraktioner som startar kl 13:30. 

Alla får åkband och kan fortsätta att åka när parken sedan öppnar för allmänheten kl 15. Det finns många undersökningar som kan genomföras även i öppen park.

Vi vill att minst två vuxna medföljer varje klass, och att minst en av dem under en timme står intill någon av attraktionerna, tillsammans med en eller ett par andra lärare för att diskutera med elever (egna och andras!) och eventuellt dela ut eller samla in vattenmuggar och annan enkel utrustning. (Jag hoppas att ni som är anmälda har fått ett mail 20 augusti med vilken station ni ska bemanna. Hör av er om jag har missat - det behövs fler lärare i år när vi har lite längre tid, och delar upp i två pass!)

Vissa attraktioner kommer att vara öppna speciellt för oss 13:30-15:

Antalet attraktioner anpassas efter antalet deltagare och kan komma att ändras. (Tänk också på att attraktioner kan behöva stå stilla - säkerheten måste alltid komma först). 

Se också förslag på gruppindelning av uppgifter till olika attraktioner. Attraktionerna är kombinerade för att illustrera några olika principer: Endimensionell rörelse, energiomvandlingar, och krafter i flera riktningar. (För att det inte ska bli för mycket köer är det viktigt att inte alla elever gör precis samma uppgifter. Välj några grupper som passar - eller skapa egna kombinationer som passar just din klass).

Praktisk information (Från 2016)

  • Tid: 9 september kl 13:30, insläpp 13.00-13.45 (kom i tid!)
  • Plats: Södra ingången (obs!)
  • Pris: 295 kr/elev (inkl moms)
  • Lärare: upp till 3 lärare/klass medföljer utan extra kostnad (ytterligare lärare betalar 295 kr per person)
  • En lärare per klass bemannar en av attraktionerna under 50 minuter - se fördelning
  • Anmälan av klasser, helst före sommaren, senast 17 juni på http://goo.gl/forms/9kzKtmh4FZ. För senare anmälningar, kontakta också resurscentrum@fysik.lu.se.
  • Vi ser gärna att du som lärare själv bekantar dig med möjliga undersökningar i attraktioner och anmälda lärare får mail med länk till lärarhandledningar till de attraktioner vi använder.

Klicka på kartan för att se anmälningarna för 2015 och 2016 - eller  kan också gå till google-kartan över anmälningarna.

Välkomna önskar

Liseberg i samarbete med Nationellt resurscentrum för fysik