lu.se

Nationellt resurscentrum för fysik

Institutionen för Fysik, Lunds universitet

Denna sida på svenska This page in English

Fysikdag på Liseberg

Fysikdagen på Liseberg 2019 kommer att äga rum fredagen den 20 september.

Information nedan är från 2018, det kommer att bli lite ändringar inför 2019

_______________

Du som lärare får spela en viktig roll för diskussioner med elever - både egna och andras - vid attraktionerna. Klockan 13.00 öppnar parken exklusivt för elever med lärare, som får möjlighet att genomföra experiment i utvalda attraktioner som startar kl 13:30. 

Alla får åkband och kan fortsätta att åka när parken sedan öppnar för allmänheten kl 15. Det finns många undersökningar som kan genomföras även i öppen park.

Vi vill att minst två vuxna medföljer varje klass, och att minst en av dem under en timme står intill någon av attraktionerna, tillsammans med en eller ett par andra lärare för att diskutera med elever (egna och andras!) och eventuellt dela ut eller samla in vattenmuggar och annan enkel utrustning. Vissa attraktioner kommer att vara öppna speciellt för oss 13:30-15:

Tänk dock på att attraktioner kan behöva stå stilla - säkerheten måste alltid komma först.  Observera också att attraktionerna Aerospin, Blomsterkarusellen och Uppswinget är stängda 15-16. (Kolla aktuella tider och köer i Lisebergsappen).

Se också förslag på gruppindelning (inte uppdaterad än) av uppgifter till olika attraktioner. Attraktionerna är kombinerade för att illustrera några olika principer: Endimensionell rörelse, energiomvandlingar, och krafter i flera riktningar. (För att det inte ska bli för mycket köer är det viktigt att inte alla elever gör precis samma uppgifter. Välj några grupper som passar - eller skapa egna kombinationer som passar just din klass).

Praktisk information

  • Tid: Fredag 21 september kl 13:30, insläpp 13.00-13.45 (kom i tid!)
  • Plats: Södra ingången (obs!)
  • Pris: 305 kr/deltagare, inkl moms och förhandsleverans av åkband
  • Lärare: upp till 3 lärare/klass medföljer utan extra kostnad 
  • En lärare per klass bemannar en av attraktionerna under 50 minuter (Utrustning och mer information vid lärarstationen vid BierGarten)
  • Anmälan av klasser, (stängd)
  • Biljettbeställning är stängd, biljetter ska ha skickats ut omkring 14 september.
  • Kontakt resurscentrum@fysik.lu.se.
  • Vi ser gärna att du som lärare själv bekantar dig med möjliga undersökningar i attraktioner och anmälda lärare får mail med länk till lärarhandledningar till de attraktioner vi använder. 

Kartan visar för att se anmälningarna för 2016.

Välkomna önskar

Liseberg i samarbete med Nationellt resurscentrum för fysik