lu.se

Denna sida på svenska This page in English

Acceleration - till vardags och i nöjesparken

Till vardags betyder acceleration hastighetsökning, och "vardagshastigheten" är det tal som t.ex. avläses på bilens hastighetsmätare.

Från 0 till 100 km/h på 8 sekunder". Hur stor är accelerationen?

Exemplet med bilen som accelereras påminner om att tiden är viktig - ju starkare motor, desto kortare tid behöver bilen för att komma upp i 100km/h och desto större acceleration. Tar vi med ett lod och en gradskiva finner vi att lodet kommer att hänga bakåt i en vinkel 20° om det tar 8 sekunder att komma upp i 100km/h och i en vinkel 10° om det i stället tar 16 sekunder. (Tar du med lodet i ett startande flygplan, och ett stoppur för att mäta tiden flygplanet accelerar på startbanan får du en uppskattning av planets hastighet då det lyfter! Se filmen nedan med start och landning)

Att mäta horisontell och vertikal acceleration

I exemplet med bilar och flygplan som startar och landar fokuserade vi på rörelse horisontell led. Andra exempel på horisontell acceleration är rörelsen i Kaffekoppen och Slänggungan på Liseberg och Tekopparna, Kättingflygaren och Eclipse på Gröna Lund.

Vid rent vertikal acceleration, som t.ex. Lyktan på Gröna Lund eller Hissningen på Liseberg är inte gosedjur i snöre till någon nytta. Då kan man i stället använda en liten plastslinky som ändrar sin längd, som t.ex. i Lyktan på Gröna Lund eller Hissningen på Liseberg

Hela kraftsituationen i kroppen ändras av acceleration. Acceleration känns i hela kroppen ("Det kändes som om kinderna och hela ansiktet drogs ned vid starten av Uppskjutet", konstaterade en 10-åring) Det är därför man talar om g-krafter och deras påverkan på kroppen.