Bilder av rörelse – och lite frågor
Jag vet inte hur man bäst tar sig an detta för Din Fysik. Några tankar att börja med.
De första bilderna är kanske inte riktigt högstadium, åtminstone inte utan editering. Dock ingår redan för åk 4-6 att t.ex. "med en graf illustrera hur långt en bil med en viss hastighet hinner på en viss tid", enligt kommentarmaterialet för matematik, Lgr22.
Jag undrar också var tidmätning kommer in. Det kan passa in i anslutning till gunga och pendelrörelse (Galileo - korta tider - isokronism), men också till astronomi (år, månad, dag ...) och till bestämning av ljushastigheten (Rømer, Jupiters månar + pendelur, longitud-problemet). Redan för åk 4-6 nämnds i kommentarmaterialet för matematik "jämförelse, uppskattning och mätning av längd, area, massa, volym, tid och vinkel ..."
/Ann-Marie
Bilder av rörelse
Det finns många sätt att avbilda rörelse. I läroböckerna finns ofta grafer, till exempel av hur en sträcka varierar om man rör sig med konstant hastighet, eller om hastigheten varierar.
På ett foto kan man märka suddighet när något rör sig snabbt. På en sekvens av foton (eller skärmklipp från en kort video) kan man se hur något flyttar sig mellan två bilder. (Toppbilden på sidan är första fallet i Valkyria på Liseberg)
En app som Tracker underlättar videoanalys av rörelse från film. Då tittar vi på rörelse utifrån. Telefonens accelerometer kan användas för att avbilda de krafter som verkar på oss själva i olika rörelser.
En tidig teknik var att använda stroboskop för att fånga snabba rörelser. Fotografen Howard Schatz har utnyttjat detta i sina motion studies.
Genom att möta olika representationer av rörelse kan vi fördjupa förståelsen av rörelse och även relationen mellan krafter och rörelse. Några exempel följer här.
Hissningen, Liseberg (eller Lyktan, Gröna Lund eller Stjernetårnet, Tivoli)
Var rör man sig snabbast? Var pirrar det i magen – och var känner man sig tyngst. En graf över hastigheten med punkter att välja bland. Man kan uppskatta hastigheten vid olika tider: De röda och vita fälten är 110 cm höga och det är 0.4 sekunder mellan skärmklippen.
Se också grafer av höjd och hastighet eller höjd, hastighet och acceleration och läs mer på i LMNT-nytt och Physics Education
Att ta fart i en gunga
(Se också en skiss över hur tyngdpunkten flyttas för att få fart)
Trampolinhopp
Hopp på trampolin kombinerar fritt fall medan man är i luften och (ungefär) en del av en harmonisk svängning när man har kontakt med studsmattan. Läs mer i Studsmattematte (från Nämnaren) och lite övningar (Physics Education 2017).