lu.se

Denna sida på svenska This page in English

Liseberg

Liseberg är fullt av fina fysikexempel, fritt fall i AtmosFear, lutande plan i alla berg- och dalbanor, cirkelrörelser - och accelerationen känns i hela kroppen.


Det blir ingen Fysikdag 2022, men ni kan alltid utforska fysiken på egen hand med hjälp av arbetsblad för de olika attraktionerna, Fysikkartan. Hör gärna av er för att diskutera er planering - eller frågor som dyker upp.

Fysikdag på Liseberg - INSTÄLLD ÄVEN 2022

Som lärare är du under 2022 hänvisad till ordinarie öppettider och biljetter. (Det anordnas alltså inte någon fysikdag och det finns inte heller något skolresepaket under 2022). För er som bor i södra Sverige kan det vara aktuellt att besöka Tivoli eller Bakken i Köpenhamn. Skolor lite längre norrut/österut kan också planera för Edutainment-dagar på Gröna Lund.

Inte alla uppgifter på Arbetsbladen för eleverna (som pdf, eller som .doc eller .odt för att göra dina egna) kan genomföras under ordinarie öppettid, men det går att göra många observationer utan att ta med utrustning. Diskussioner om grafer kan genomföras även om man inte själv tagit upp data osv.

Under Attraktioner till vänster hittar du förslag på uppgifter till flera av Lisebergs attraktioner. Vi har också tagit fram en lista med matematikuppgifter. På Lärarsida hittar du ytterligare information och länkar till arbetsuppgifter och material om bl.a. fysik, matematik och teknik i anslutning till Lisebergs attraktioner. 

Många av uppgifterna har ursprungligen tagits fram inom ramen för projekt Slagkraft i ett samarbete mellan Naturvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet och Liseberg.

Med telefonen kan man göra spännande mätningar i attraktionerna. Läs t.ex. våra artiklar om AeroSpin och  om Loke i Physics Education om hur man kan tolka telefonens data för både acceleration och rotation. 

Se också uppgifter för berg- och dykbanan Valkyria.