lu.se

Denna sida på svenska This page in English

Liseberg

Liseberg är fullt av fina fysikexempel, fritt fall i AtmosFear, lutande plan i alla berg- och dalbanor, cirkelrörelser i karusellerna - och accelerationen känns i hela kroppen.

För 2024 planeras Fysikdag preliminärt till 20 september (mer information kommer snart)

Ni kan alltid utforska fysiken på egen hand med hjälp av Fysikkartan eller arbetsblad för de olika attraktionerna. Inte alla kan genomföras under ordinarie öppettid, men det går att göra många observationer utan att ta med utrustning. Diskussioner om grafer kan genomföras även om man inte själv tagit upp data osv. (Arbetsblad som pdf, eller som .doc eller .odt om du sätta ihop dina egna.)

Under Attraktioner till vänster hittar du förslag på uppgifter till flera av Lisebergs attraktioner. Vi har också tagit fram en lista med matematikuppgifter. På Lärarsida hittar du ytterligare information och länkar till arbetsuppgifter och material om bl.a. fysik, matematik och teknik i anslutning till Lisebergs attraktioner. 

Många av uppgifterna har ursprungligen tagits fram inom ramen för projekt Slagkraft i ett samarbete mellan Naturvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet och Liseberg.

Med telefonen kan man göra spännande mätningar i attraktionerna. Läs t.ex. våra artiklar om AeroSpin och  om Loke i Physics Education om hur man kan tolka telefonens data för både acceleration och rotation. Se också uppgifter för berg- och dykbanan Valkyria.

Hör gärna av er för att diskutera er planering - eller frågor som dyker upp.