lu.se

Denna sida på svenska This page in English

Valkyria

Valkyria är en 750 m lång berg- och dykbana på Liseberg från Bolliger & Mabillard som invigdes 10 augusti 2018. Efter "uppdraget" och en kort utsiktstur högst upp hänger man en stund ut över stupet innan man dyker 50 meter ned.  Eftersom spåret är nästan vertikalt under dyket är rörelsen ett nästan fritt fall. 

(Läs mer om Valkyria på Liseberg.se och se skärmklipp från en GoPro-film tagen under pressvisningen 7 augusti)

Fall, fart och hastighet

 1. I filmen hänger man över fallet under ett par sekunder innan tåget börjar röra sig. Vilka krafter verkar på dig då? Vad förväntar du att telefonens accelerometer ska visa under den delen av turen?
 2. Vilka krafter verkar på dig när du åker nedför ett spår som lutar 90°?
 3. Hur lång tid förväntar du att ett 50 m fall ska ta?
 4. Hur lång tid behöver man falla fritt för att komma up i 105 km/h? Hur långt faller man under den tiden?
 5. Hur stor är medelfarten under turen? Hur jämförs den med maxfarten? (Och vad är medelhastigheten under turen?)

Element i Valkyria: 

En film från Lisebergs YouTube-kanal presenterar de olika elementen i Valkyria. Se också grafer över kraft och höjd under de olika elementen.

 

Bilden visar skärmklipp med tidsintervall 0,2 sekunder. Tåget börjar rulla ut över stupet ungefär en halv sekund före första bilden. (Se också filmen)

Kapacitet

Enligt faktablad från Liseberg, kan 1100 personer i timmen åka Valkyria. 18 personer får plats i vart och ett av de tre tågen.

 1. Hur ofta måste ett tåg åka ut från stationen?
 2. Hur många gånger i timmen måste varje tåg lämna stationen?
 3. I filmen ser vi att turen tar ca 90 sekunder. Hur lång tid har varje tåg på sig i stationen (inklusive väntetid) för att lasta av passagerare och lasta in nya?

Hjärtlinjerullning

I slutet av åkturen (vid ca 1:13), kommer du till en  "Heartline roll", vilket i princip är en nästan "likformig rätlinjig rörelse", medan kroppen roterar runt en linje ungefär i hjärthöjd.

 1. Vilka krafter verkar under likformig rätlinjig rörelse? Hur påverkas kraften av rotationen?
 2. Vad förväntar du att accelerometern ska visa för de olika axlarna under denna rörelse?
 3. Är denna rotation runt find "x-axel" positiv eller negativ? Prova att röra telefonen på samma sätt och se vad sensorerna visar! (Läs mer om  datainsamling

Titta på filmen som analyserar Helix' Heartline roll. Är Valkyrias rotationsriktning att vara densamma som för Helix? Som en var för Kanonen? 

(På egen sida finns svar och kommentarer till frågorna)