lu.se

Denna sida på svenska This page in English

Attraktioner och utrustning under fysikdagen

Enkel utrustning

  • Vattenmuggar med vatten delas ut vid AtmosFear och Slänggungan - lämnas tillbaka efteråt.
  • Slinky kan lånas vid Hissningen
  • Ta gärna med egna små gosedjurslod, i första hand i Kaffekoppen och Blomsterkarusellen. Begränsat antal finns för utlåning.

Telefoner och annan elektronisk mätutrustning

Elektronisk mätutrustning kan tas med - men bara i mätväst eller i stängd ficka. Moderna telefoner kan ofta mäta såväl g-kraft, som rotation och lufttryck. Läs mer om telefonen som mätinstrument.

För tolkning av egna mätdata rekommenderas de en-dimensionella attraktionerna, pendeln Uppswinget och Kaffekoppen. I AeroSpin kan det vara intressant att kombinera mätningarna av g-kraft och rotation.

För de mer komplexa finns färdiga grafer, där koordinataxlarna har roterats efter mätningen.

När parken öppnat för allmänheten kan man också undersöka pendelrörelsen hos HangHai och Lilla Lots och krafter i övriga attraktioner och berg- och dalbanor.
 

AttraktionDimensionerUtrustningTelefon
Studsmatta1SlinkyJa
Hissningen1SlinkyJa
Kaffekoppen2"gosedjurslod"
(+ mjuk gradskiva)
Ja
AtmosFear1

Vattenmugg
(slinky)

(Ja)
Blomsterkarusellen2 (3)"gosedjurslod"(ja)
AeroSpin3-Ja
Slänggungan 2 (3)Vattenmugg
(Slinky,
gosedjurslod med kort snöre)
Ja

Hur används utrustningen?

  • Med en slinky kan du mäta g-kraft. När den faller fritt visar den "0g", när den hänger stilla visar den 1g. Sätt fast en kort slinky (max 4 cm lång, måste vara av plast) på fingret med ett gummiband och tag med den under åkturen. Hur lång blir den när du känner dig riktigt tung t.ex. i en berg- och dalbana? Var under turen blir den som längst? Kortast? 
  • Vad händer med vattnet när man börjar falla i AtmosFear?
  • Hur hänger gosedjurslodet (litet mjukt djur, max 10 cm, i mjukt snöre, max 20 cm) under olika delar av turen, t.ex. i Kaffekoppen?  I vilken vinkel hänger lodet ut som mest? (Skriv ut en gradskiva på papper att ta med).
  • Vad händer om du låter gosedjurslodet gunga i en karusell? (Starta det och håll sedan handen stilla medan det gungar - om det stannar startar du förstås gungningen igen)
  • I mindre attraktioner som Kaffekoppen och alla andra Kaninlands-attraktioner räcker det med  telefonens accelerometer.  Kanske har den också en rotationssensor att prova, t.ex. i Uppswinget, och även Mechanica, Loke och AeroSpin? (Men den måste förstås förvaras i stängd ficka!) Läs mer om att använt telefonen som mätutrustning. (Var noga med att notera  telefonens läge under turen.)