lu.se

Denna sida på svenska This page in English

Skolresa till Liseberg

Skolresa till Liseberg. En dag för glädje och lärande: Liseberg är fullt av exempel på matematik, naturvetenskap och teknik som kan upplevas med hela kroppen. Tag chansen att ge eleverna en lektion de inte glömmer, där de får uppleva Lisebergs attraktioner med nya ögon. Delta i fysikdag tillsammans med flera andra skolor - eller planera eget besök med klassen.

Fysikdag ("Slagkraftsdag")

Under en Fysikdag möter du flera andra klasser som undersöker fysik, matematik och teknik i Lisebergs attraktioner. Du får då också som lärare vara beredd att stå en timme vid någon av attraktionerna och diskutera med egna och andras elever. Det finns då också möjlighet för eleverna att ta med viss utrustning i utvalda attraktioner.  Vi ser till att det på varje station finns åtminstone 1-2 erfarna Fysikdagslärare som hjälper dig att komma igång, och du får tillgång till kompletterande lärarmaterial för attraktionen. 

Första gången?

Om det är första gången du som lärare använder Liseberg som klassrum föreslår vi att du använder ett tipsblad för eleverna att fylla i. Komplettera t.ex. med en övning i att identifiera olika attraktioner i collaget till höger (klicka på bilden för förstoring). Man kan också dela ut blad med accelerometergrafer för de 4 stora berg- och dalbanorna och/eller fyra andra attraktioner. (kommer att uppdateras!)

Som lärare är du välkommen i Facebook-gruppen Tivoli-fysik, där du kan diskutera upplägg och uppgifter och dela med dig av elevfrågor och egna exempel.

På väg mot nästa nivå

Inför nästa besök kan du prova några experiment, som du sedan kan låta eleverna göra nästa gång du är på skolresa till nöjespark. 

Besök på nivå 2

När du har genomfört ett första besök och själv provat några av uppgifterna är det kanske dags att prova besök på nivå 2:

Dela in klassen i grupper om 4-6 elever och ge varje grupp något av de två inlänkade arbetsbladen, (med undersökningar i eller intill Radiobilarna, Jukebox och Blomsterkarusellen, respektive Slänggungan, Kaffekoppen och något av lyckojulen), eller gör ett eget arbetsblad med uppgifter som du tycker passar just din klass.

Nivå 3

När du känner dig trygg med att använda Liseberg som klassrum kanske du själv vill botanisera bland uppgifterna för de olika attraktionerna och kombinera dina egna arbetsblad. Och naturligtvis är du välkommen att vara med på Fysikdag/Slagkraftsdag på Liseberg.

Välkommen att uppleva Liseberg med fysikögon!
Ann-Marie.Pendrill@fysik.lu.se