lu.se

Denna sida på svenska This page in English

Till läraren inför ett Gröna Lunds-besök

Du står nu utanför Gröna Lunds portar och hör ljudet av glada skrik från attraktionerna. Du känner doften av sockervadd och skall snart besöka några attraktioner. Vad vill du veta om dessa? Skriv dina frågor till två attraktioner.

Barn i alla åldrar har många frågor om Gröna Lund. Du kommer att upptäcka att barnens frågor ofta handlar om hastighet, krafter, konstruktion och säkerhet. Några kan man få svar på genom att mäta eller observera på Gröna Lund. Tag fram barnasinnet och upplev, upptäck och undersök kraft och acceleration tillsammans med barnen i Gröna Lunds attraktioner. Man kan också förbereda eleverna genom fysikexperiment på en lekplats med enkel mätutrustning från leksakslådan: Hur faller olika bollar, pinnar, kottar och hinkar med och utan sand? Vad glider snabbast nedför rutschbanan? Hur tung blir man när man gungar

Känner du dig osäker på det "där med kraft"? Tänk på att detta är vad barn hela tiden undersöker i sina lekar, även om de ofta saknar ord och begrepp. Var inte rädd för att inte kunna svara på barnens frågor. Lyssna, tag på allvar, kanske kan du föreslå undersökningar för att ta reda på svaren. Kontakta oss gärna om du får frågor du inte kan svara på.

I arbetsbladen finns uppgifter till olika attraktioner. Uppgifterna är tänkta att genomföras i grupper om 4-6 elever. Några av uppgifterna kan förberedas i klassrummet, medan andra måste genomföras på plats.

Läs mer

Bra att ha med sig för en dag i parken

Bra att veta om matematik och fysik inför besöket

Elevuppgifter, alfabetiskt (4.4Mb) (Preliminär version)

Lärarhandledning 2019 (4.1Mb) (Preliminär version)

Vilken attraktion? Några sidor med accelerometergrafer att identifiera (se också engelsk version