lu.se

Denna sida på svenska This page in English

Teknik på Gröna Lund

På arbetsbladen för Edutainmentdagar finns teknikfrågor som kan besvaras genom besök på Teknikbordet. Även på andra delar av arbetsbladet finns teknikfrågor som samlats på egen sida, tillsammans med ytterligare frågor. Välkommen att studera teknik på Gröna Lund.

Titta också på spellistan med små filmer om några delar av Teknikbordet.

Teknikbordet är utvecklat av Patrik Ekerman, Peter Andersson, m.fl, på Teknikavdelningen på Gröna Lund, på initiativ av Andreas Theve. Uppgifterna har tagits fram i samarbete med Cecilia Kozma, Stefan Åminneborg och Tanja Nymark på Vetenskapens Hus och Ann-Marie Pendrill vid Nationellt Resurscentrum för fysik. Varianter av de flesta av uppgifterna på denna sida finns fördelade på arbetsbladen för skolklasser inför Edutainmentdag på Gröna Lund

Teknikbord på Gröna Lund i anslutning till Edutainmentdag

1. Hur får man stopp på ett berg- och dalbanetåg?

  • Vilka typer av bromsar finns det och hur fungerar de? 
  • Mekaniska bromsar
    Hur fungerar en mekanisk broms? Ge exempel på en attraktion där mekaniska bromsar används. Vad händer om det blir strömavbrott? 
  • Hur bromsas Fritt Fall? Gå och titta på attraktionen. Varför används just det bromssystemet? 

Gå till teknikbordet och undersök.

2. Anti-rollback system När man åker i "uppdraget" i en berg- och dalbana hör man ett klickande ljud. Det kommer från "anti-rollback" systemet som ska hindra tåget att åka bakåt nedförs backen om kedjan skulle gå av. Hur fungerar systemet? På teknikbordet kan du prova Vilda musens system.

3. Kan du lyfta en Jetline-motor med en hävstång? Gå till teknikbordet och försök!

4. Pneumatik och hydraulik:  Vad är det för skillnad på pneumatik och hydraulik? Ge exempel på en attraktion som drivs av hydraulik och en som drivs av pneumatisk. Gå till teknikbordet och undersök!De Flygande Elefanterna flyger med hjälp av pneumatik. Hur fungerar det? Gå till teknikbordet och undersök! 

5: Lös skruv?

I en berg- och dalbana finns många bultar som måste vara åtdragna. De behöver ibland dras åt. Hur ofta kontrolleras de? Hur kan man veta om bultar är åtdragna utan att känna på dem? Gå till teknikbordet och undersök.

6: Hur låser man byglarna så att alla sitter fast?

 

7: Hur ser hjulen ut?  Hur har man placerat hjulen för att ett berg- och dalbanetåg ska stanna kvar på spåret även om de som åker lyfter från sätet?Hur kan man vara säker på att berg- och dalbanan inte åker av spåret i kurvorna i Vilda Musen? Hur ser hjulen ut? Vilket hjul hör till vilken berg- och dalbana

8 Blocksystem och induktiva givare

  • Titta på blocksystemet vid teknikbordet. Ta reda på hur det fungerar och hur det används i parken. 
  • I Jetline och Vilda musen finns det samtidigt flera tåg på spåret. Hur kan man vara säker på att ett tåg inte kör in i något annat om det skulle bli stopp någonstans?
  • (Möjlig alternativfråga?) I några av berg- och dalbanorna finns det samtidigt flera tåg på spåret. Hur kan man vara säker på att ett tåg inte kör in i något annat om det skulle bli stopp någonstans? Gå först till teknikbordet och försök sedan hitta exempel medan du åker i någon av berg- och dalbanorna.

9 Belysning

  • Med en vevgenerator vid teknikbordet kan du driva en vanliga glödlampa resp. en LED-lampa. Märker du någon skillnad mellan de båda lamporna? Vad beror det på?
  • Hemma: Vad finns det för för- och nackdelar med de olika belysningsformerna? Tänk på energi-åtgång, ljusutbyte, färgåtergivning, produktionskostnad, livslängd och miljöpåverkan?

10: Vad för ämne kan man lukta på vid teknikbordet och vad kan det användas till?