lu.se

Denna sida på svenska This page in English

Första gången som lärare på Edutainmentdag

 

För er som deltar första gången på Edutainmentdag kan ett förslag vara att ni som komplement till andra aktiviteter fokuserar på gemensamma undersökningar i  i Lyktan, Tekopparna och Cirkuskarusellen. Vi föreslår att ni uppmanar era egna elever att komma dit efter ca halva passet.

Dessa tre attraktioner ger exempel på olika typer av rörelser.

  • LYKTAN rör sig enbart i vertikal led (förutom att hela gondolen sakta roterar runt det lilla tornet). Här studerar vi hur längden av en liten plastspiral – slinky – ändras medan man åker.
  • CIRKUSKARUSELLEN är en klassisk karusell, där man rör sig runt i en cirkel. Experimentet med en "gosedjurspendel" är ett exempel på hur man kan visa att något roterar.
  • TEKOPPARNA sitter på "brickor" som roterar motsols, samtidigt som hela attaktionen roterar medsols. Den rör sig bara horisontellt, och gosedjuret i snöre kan användas tillsammans med en mjuk gradskiva för att mäta accelerationen. En första undersökning är att observera rörelsen och försöka följa en kopp. snabbast? Var rör den sig långsammast? Var är accelerationen som störst.

(Se också pdf-version av detta lärarblad)