lu.se

Denna sida på svenska This page in English

Fysik i gungor och pendlar

Newtons lagar i en lekplatsgunga

Blunda och försök komma ihåg hur det känns att gunga fram och tillbaka, hur krafterna mellan din kropp och gungan ändras medan du gungar. Tung - lätt - tung - lätt.

Kedjorna hindrar gungan från att falla ned, och tvingar den att hålla sig på samma avstånd från upphängningspunkten. Gungan rör sig därför i en cirkelbåge och trycker samtidigt på dig för att du ska följa med i rörelsen utmed cirkelbågen. Den utövar en normalkraft, N, på dig. Den kraften byter hela tiden riktning – så att den pekar mot upphängningspunkten.

Kan du känna när du passerar den lägsta punkten eller när du vänder i högsta läget? I lägsta punkten ändrar gungan riktning från att vara på väg ned till att vara på väg upp. Det behövs en extra kraft för att ändra rörelsen! Du känner dig tyngre. Tag  med dig en kort slinky och observera hur den ändrar längd medan du gungar. En illustration av Newtons andra lag!

Hur förväntar du att vattenytan i en mugg eller flaska skall röra sig medan du gungar? Prova.

Titta på en kort film av ett barn som gungar med en slinky.

Fler fysikundersökningar i en lekplatsgunga.

Lekplatsgungor kan ge många illustrationer av fysikens lagar för krafter och rörelse.

Läs mer om undersökningar i gungor och pendlar 

En del av dem är analoga med undersökningar i stora pendel-attraktioner i nöjesfält, men det är lättare att ta med sig utrustning på lekplatsen och det är lättare att studera olika faktorer som påverkar pendelns svängningstid. Att undersöka energiomvandlingar är nästan omöjligt i nöjesparkens pendlar, medan du på lekplatsen kan undersöka och analysera hur man tar fart.