lu.se

Denna sida på svenska This page in English

Med Newton på Liseberg

I väntan på att komma in

Snart är det december. I väntan på att kalenderns första lucka kan öppnas börjar vi med att titta på vilka krafter som verkar när man står stilla.

När du står i kön för att komma in upplever du ett exempel på Newtons första lag "En kropp förblir i ett tillstånd av vila eller likformig rätlinjig rörelse om den inte påverkas av yttre krafter". 

Du påverkas alltid av tyngdkraften nedåt. När du står i kön  motverkas tyngdkraften på dig av en uppåtriktad kraft från marken som hindrar dig att falla in mot jordens centrum.

Din hatt eller mössa dras nedåt av tyngdkraften, men hålls uppe av en uppåtriktad kraft från ditt huvud.

Snögubben som flyter i vattnet påverkas av tyngdkraften och av en lika stor uppåtriktad lyftkraft från vattnet. Både du, hatten och snögubben fortsätter att vara i vila. (Läs mer om krafterna på snögubben!)

Kan du hitta fler exempel?

Under denna tur på Liseberg börjar vi med exempel just på Newtons första lag i olika situationer.

Vi fortsätter sedan med Netwons andra lag, kraftekvationen F= m a och exempel på krafter som måste verka för att vi ska kunna accelerera - ingen går ju på Liseberg för att uppleva Newtons första lag.

På stationerna finns både enkla observationer för hela familjen och mer omfattande övningsuppgifter som kan lämpa sig för grupparbeten.

När det blivit december: Gå vidare till första luckan.